Haber

ABD’nin Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası atmasının üzerinden 78 yıl geçti.

İkinci Dünya Savaşı’nın Pasifik savaşlarında ABD’nin 6 Ağustos’ta Japonya’nın Hiroşima kentine ve 9 Ağustos’ta Nagazaki’ye atom bombası atmasının üzerinden 78 yıl geçti.

İkinci Dünya Savaşı öncesinde ABD ile Japonya arasında yaşanan gerilim, Pasifik savaşları sırasında büyük bir felakete neden oldu.

Japonya’nın Doğu Çin’i işgali, 1937’de iki ülke arasında savaşa yol açtı. Buna karşılık, ABD ve Batılı ülkeler, petrol dahil birçok tarihi eserin Japonya’ya ihracatını yasakladı. Japonya bu adımları “saldırgan bir hareket” olarak nitelendirirken, ABD 1941’de ihracata başlamasına rağmen kesin bir anlaşmaya varılamadı.

Pearl Harbor saldırısı

Japonya’nın 7 Aralık 1941’de ABD’nin Hawaii’deki Pearl Harbor Üssü’ne saldırmasıyla Japonya ile ABD arasındaki gerilim yeterince tırmandı. Bu saldırıda 2 bin 403 ABD askeri öldü, 1178 asker yaralandı.

Saldırının ardından ABD ve Japonya birbirlerine savaş ilan etti. Bu savaş, atom bombalarının ardından 15 Ağustos 1945’te Japonya’nın teslim olmasına kadar devam etti.

Japonya ve Nagazaki’nin bombalanması

Avrupa’daki savaş Mayıs 1945’te Almanya’nın teslim olmasıyla sona erdi. ABD ile Japonya arasındaki savaş yaklaşık 4 yıl sürdü ve ABD, Japonya’yı işgal etme girişimlerine başladı. Ancak bu ABD için çok çetin bir savaş olacaktı ve o zamanki ABD hükümetinin varsayımlarına göre Japon topraklarında en az 500.000 Amerikan askeri ölmüş olacaktı.

Amerika Birleşik Devletleri de 1930’ların sonlarından beri nükleer silahlar ve bombalar geliştiriyordu ve bu bombalar 1945 yazında kullanıma hazırdı.

Müttefik güçler, Temmuz 1945’te Japonya’nın teslim olması çağrısında bulunarak, aksi takdirde “topyekun ve mutlak bir yıkım” olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Hiroşima ve Nagazaki’nin askeri ve endüstriyel önemi vardı

Japonya bu davetlere cevap vermeyince ABD, askeri ve sınai değeri nedeniyle Hiroşima ve Nagazaki’yi hedef olarak seçti.

ABD’nin “B-29” tipi uçağı, 6 Ağustos 1945 sabahı Hiroşima’ya “little boy” (little boy) adlı bombayı attı. Hiroşima’nın yüzde 70’ini yok eden uranyum katkılı bomba sıcaklık yarattı. merkezinde 3.000 santigrat derece.

Bomba 1.5 kilometre çapındaki bir alanda her şeyi yerle bir etti ve ilk etapta 80.000, 1945 yılı sonunda ise yaklaşık 200.000 kişinin ölümüne neden oldu. saldırıyı takip eden yıllar.

Pek çok insan tıbbi destek alamadan ölürken; Kente yardım götürmeye gidenler de patlamanın ardından oluşan radyoaktif yağmura maruz kaldı ve hayatını kaybetti.

Savaş sırasında Japon Donanmasının en değerli üslerinden biri olan Hiroşima, o zamanlar “torpido üretim merkezi” olarak da biliniyordu. Ancak şehrin çekim sebebinin sadece bu değil, bir diğer kriterin de şehrin denize sıfır ve etrafının dağlarla çevrili olması olduğu düşünülüyor.

255 bin kişinin yaşadığı Hiroşima’ya atom bombası atan ABD, “dünyada ilk kez atom bombası kullanan ülke” olarak tarihteki yerini aldı.

Japon yetkililer bu bombaların devam edeceğini öngörmelerine rağmen teslim olmaktansa direnmeyi tercih ettiklerini açıkladılar.

195 bin nüfuslu Nagazaki’nin yarısı, Hiroşima’dan 3 gün sonra ABD’nin Nagasaki’ye “şişman adam” adlı bombasını atmasıyla yerle bir oldu. Kentte ilk kez 39 bin olan ölü sayısı yıl sonunda 75 bine yükseldi.

Japon yetkililere göre, atılan atom bombaları nedeniyle yaklaşık 500.000 kişi öldü ve ölenlerin çoğu sivildi.

Atom bombaları kırılma noktası oldu

Atom bombaları, İkinci Dünya Savaşı’nın “kırılma noktası” olarak fiyatlandırılıyor.

2. Dünya Savaşı, dönemin Japonya İmparatoru Hirohito’nun 15 Ağustos 1945 tarihli mesajında ​​ülkesinin “koşulsuz teslim olduğunu” ilan etmesiyle resmen sona erdi.

Japonya’daki atom bombasından sağ kurtulanlara “Hibakusha” adı verildi. Bombalar, hibakuşaların vücudunda kanser, tedavisi zor, şekil bozukluğu ve sakatlık gibi hastalıkların yanı sıra uzun süreli ruhsal çöküntüye neden oldu.

Binlerce insanın ölümüne neden olan atom bombaları, yarattıkları ısı ile de etki alanındaki tüm bitki ve doğal yaşamın yok olmasına neden oldu.

Patlamanın ardından ortaya çıkan güç, yaklaşık 2 kilometrekarelik bir alanda tüm yapıları, canlıları ve doğayı yakarken, atmosfere yayılan nükleer parçacıkların etkisi bölgenin sularında dahi görülebiliyor. Bugün.

Atom bombalarının izleri müzelerde ve anıtlarda yaşatılıyor

Japonya, saldırının izlerini unutmamak için Hiroşima’da bir park, Nagasaki’de bir müze kurdu.

Saldırıdan etkilenen objeler Nagazi’deki müzede sergileniyor.

Hiroşima’daki Barış Anıtı Parkı’ndaki Atom Bombası Kubbesi, nükleer bombanın izlerini günümüze taşıyor.

Dünyadaki “nükleer silahların” yüzde 90’ı ABD ve Rusya’nın envanterinde

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) 2023 raporuna göre ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, Kuzey Kore ve İsrail’in de aralarında bulunduğu 9 ülkenin şu anda stoklarında “nükleer silah” bulunuyor.

Dünyadaki 12 bin 512 nükleer savaş başlığının yaklaşık yüzde 90’ı ABD ve Rusya’nın envanterinde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu