Türk-İş: Yoksulluk sınırı 31 bin lirayı aştı
Türk-İş’in araştırmasına göre Mart ayında açlık sınırı 9 bin 591 TL’yi, yoksulluk sınırı ise 31 bin 241 TL’yi aştı. Araştırmaya göre Mart ayında gıda fiyatları aylık bazda yüzde 1,76, yıllık bazda ise yüzde 94,62 arttı. Bekar bir çalışanın aylık geçim maliyeti 12 bin 459 lira oldu.
Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, istikrarlı ve yeterli beslenmesi için gerekli olan aylık gıda harcaması (açlık sınırı) 9.591,13 TL; Giyim, barınma (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için gerekli gıda ve diğer aylık harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 31.241,48 TL’ye yükseldi.
Raporda, on iki aylık ortalamalara göre gıda enflasyonunun iki aylık değişim oranı yüzde 17,96, on iki aylık değişim oranı yüzde 94,62 ve değişim oranı yüzde 114,03 olarak hesaplandı.
SÜT LİTRESİ İLK KEZ 25 TL’Yİ AŞTI
Peynir ve yoğurt fiyatları düşerken, süt fiyatı ilk kez artarak litresi 25 TL’yi geçti.
Raporda, “Et, tavuk, balık, yumurta, baklagiller ve yağlı tohum eserlerinin yer aldığı kümede, yılbaşı öncesi Bakanlar Kurulu tarafından gübrede yüzde 13, yemde yüzde 5 indirim uygulanacağını duyurdu. Ancak 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren Gübre Takip Sistemi (GTS) yüzde 98 artırılarak yürürlüğe girdi. Çiftçiye ve son tüketiciye yansıyor olması, hayvancılık fiyatlarının artmaya devam etmesinin nedenlerinden biriydi.Üstelik ülkemizdeki koyun ve keçilerin yüzde 20’si deprem bölgesindeydi ve bir kısmı telef oldu. .
DANA ETİ 250 TL ÜZERİNDE
Depremlerde hayatını kaybeden hayvan üreticilerinin yanı sıra tedarikte sorun yaşadıkları için bu işi bırakmak isteyenlerin bölge hayvancılığının da olumsuz etkileneceği ve toparlanmasının zaman alacağı öngörülüyor. yem ve süt ve et satışı. Hayvansal protein kaynaklarında bu ay önemli bir fiyat artışı yaşandı. Bir ayda fiyatlar dana etinde yüzde 13, kuzuda yüzde 18, tavukta yüzde 4, yumurtada yüzde 16, balıkta yüzde 8 arttı. Dana eti ilk kez ortalama 250 TL’yi geçti. Baklagillerden fasulye fiyatı yüzde 10 düştü. Yeşil ve kırmızı mercimek fiyatları yüzde 4 arttı. Nohut fiyatı sınırlı bir artış gösterdi. Yağlı tohumlarda fiyat değişikliği olmadı” dedi.
EKMEK VE TAHIL ÇİFT
300 gram Ramazan pidesi Ankara’da 9 TL’den satılmaya başlandı. Pirinç, makarna, un ve irmik fiyatlarında bir ayda sınırlı bir artış gözlendi. Bulgur biraz azaldı.
TAZE MEYVE-SEBZE SAKIMI
İlçe pazarlarında taze soğan, marul gibi yeşillikler ile pırasa, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları düştü. Patates 12,5 TL’den satılmaya devam etti. Kabak, biber, domates ve salatalık fiyatları düştü. Balkabağı zamanlanmış. Kış meyveleri olan portakal, mandalina ve greyfurt fiyatlarında da düşüş yaşandı. Ayva ve nar fiyatları arttı. Sebzelerin ortalama kg fiyatı 19,63 TL, ortalama meyve kg fiyatı 18,15 TL oldu. Hesaplamada 26 adet sebze ve 9 adet meyve olmak üzere toplam 35 adet eser için fiyat değişimleri dikkate alınmıştır. Bu ay ortalama meyve-sebze kg fiyatı 18,29 TL olarak belirlendi.
Son bir ayda ayçiçek yağı ve tereyağı sınırlı düzeyde artarken, margarin ve zeytinyağı fiyatları bir miktar geriledi.
Bir ayda ıhlamur yüzde 13, yeşil zeytin yüzde 7, pekmez yüzde 9 arttı. Reçel, salça, siyah zeytin fiyatları sınırlı yükseldi. Bal, baharat, çay ve şeker fiyatları sabit kaldı.”